...... Özgürlük ve Bağımsızlık Benim Karakterimdir. "M.Kemal Atatürk" ......

3 Mart 2009 Salı

3 MART DEVRİM YASALARI

Bu gün 3 Mart 2009 DEVRİM YASALARI denen olgunun 85. yılı.

Nedir Devrim Yasaları?
Altıyüz yıllık Osmanlı’nın külleri üzerine kurulan CUMHURİYET, bir -AYDILANMA TASARIMI- bir ÇAĞDAŞLAŞMA MODELİ’dir, büyük bir TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM’dür. Bu dönüşümü sağlayan başta hukuk ve ABC olmak üzere esas direği 3 Mart Devrim Yasalarıdır.
Bunlar:
-Halifeliğin kaldırılması.
-Öğretim Birliği
-Efkaf ve Şeriye vekaletinin kaldırılmasıdır.
Böylelikle altıyüz yıllık teokratik monarşiye on verilmiş, halk egemenliğinin, cumhuriyetin, lâikliğin yolu açılmıştır.
Nakile dayalı öğretimden akla ve bilime dayalı öğretiminin yolu açılmış, her türlü gelişmeye kapalı ve ayrıca kolejlerde sömürge tipi isyan ettiren eğitimden MİLLİ EĞİTİME geçilmiştir.
Gene KADIN-ERKEK eşitliğinin sağlanmasını getirecek MEDENİ YASA’nın önü açılmıştır.
Bu gün eğer hukukta, tıpta, mühendislikte, eğitimde, sanayileşmede ülkemiz belirli standartlara ulaşmışsa bu Türk Devriminin, Atatürk Devriminin sayesindedir.
Ama ne acıdır ki bilinçsiz halk yığınlarından MİLLET yaratan, aklın ve bilimin yolunu açan, iktisatta, siyasette, sosyal yaşamda çağdaşlaşmayı getiren Atatürk dönemine o ALTIN ÇAĞA karşı nankörlük, saldırı, yükselen değer olmuştur.
Lozan’ın kazanımlarını içine sindiremeyen Batı ile işbirliği içinde tarihin şanına yaraşır yükselişin önünü kesmek üzere saldırıya geçilmiş bir sivil darbe ile karşı karşıyayız.
Sonumuz hayrola.
Melih Çınar
ADD Bandırma Şube Başkanı

Hiç yorum yok:


ATATÜRK İLKELERİ

CUMHURİYETÇİLİK
Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilâtıdır ki, onun adı Cumhuriyet'tir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir_(1925)

MİLLİYETÇİLİK
Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur_(1923)

HALKÇILIK
Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya, hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir_(1921)

LÂİKLİK
Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz_(1926)

DEVLETÇİLİK
Devletçiliğin bizce anlamı şudur: Kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsî faaliyetlerini esas tutmak; fakat büyük bir milletin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak_(1936)

DEVRİMCİLİK
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların, (devrimlerin) gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görüşleriyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır_(1925)

M.KEMÂL ATATÜRK