...... Özgürlük ve Bağımsızlık Benim Karakterimdir. "M.Kemal Atatürk" ......

1 Temmuz 2008 Salı

Kabotaj Bayramı_2008

1 Temmuz 1926 kıyılarımızda ve limanlarımızda egemenlik hakkımızın kabulü.
Neyin simgesi?
Cumhuriyetin temel felsefesi olan bağımsızlığın simgesi.
Niçin İSTİKLAL-İ TAM, yani TAM BAĞIMSIZLIK?
Osmanlı, İngiliz-Fransız-Alman ve Rusya’nın oyuncağı olmuştu. Kapitülasyonlar ülkeyi her alanda bağımlı hale getirmişti. Yönetimin beş paralık onuru kalmamıştı. Devleti yönetenlerin her biri ayrı bir devlete yamanmıştı. Hazine tam takır, iç borç ve dış borçla gırtlağa kadar batılmış, rüşvet, yolsuzluk her yeri sarmıştı.
Bütün bu acı çöküşü yaşayarak gören Yüce Atatürk kurulan Genç Cumhuriyeti TAM BAĞIMSIZLIK temeline oturttu. Türkiye Cumhuriyeti uluslar arasında böylece saygın konuma geldi.
Tarih…Tarih…Tarih…
Tarihten ders almak lazım.
Ülkemiz gene yol geçen hanına döndü. AB’lisi-ABD’lisi, Hollandalısı-İspanyalısı, Almanı-Fransızı, parlamenteri-komisyon üyesi durmadan müdahale ediyor. Ordumuza, yargımıza dil uzatılıyor. İç politikamıza, dış politikamıza yön verilmeye çalışılıyor. Kamuya ait bütün iktisadi kurumlar satıldı yetmedi, toprağımız, madenlerimiz, sularımız pazarlanıyor.
Ve en acısı bunu uygulayan anlayış, ÇAĞDAŞ-UYGAR-ONURLU-BAĞIMSIZ bir ülke olmanın yolunu açan Cumhuriyet
Devrimlerinin travma yarattığını söylüyor.
Bunun için KABOTAJ BAYRAMINA, bunun için 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINA, bunun için ULUSAL EGEMENLİK BAYRAMINA, bunun için 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMINA, bunun için CUMHURİYET BAYRAMINA sahip çıkmamız gerekiyor.ULUSAL ONUR, TAM BAĞIMSIZLIK bütün değerlerin üstündedir.

ATATÜRK İLKELERİ

CUMHURİYETÇİLİK
Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilâtıdır ki, onun adı Cumhuriyet'tir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir_(1925)

MİLLİYETÇİLİK
Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur_(1923)

HALKÇILIK
Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya, hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir_(1921)

LÂİKLİK
Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz_(1926)

DEVLETÇİLİK
Devletçiliğin bizce anlamı şudur: Kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsî faaliyetlerini esas tutmak; fakat büyük bir milletin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak_(1936)

DEVRİMCİLİK
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların, (devrimlerin) gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görüşleriyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır_(1925)

M.KEMÂL ATATÜRK