...... Özgürlük ve Bağımsızlık Benim Karakterimdir. "M.Kemal Atatürk" ......

20 Ekim 2008 Pazartesi

TURGUT ÖZAKMAN KONFERANSI



Başkan MELİH ÇINAR'ın Konferans Açış Konuşması

Türk'lerin tarihi binlerce yıla dayanır. Osmanlı’nın külleri üzerine kurulan Cumhuriyetimiz çok genç olup 85 yaşındadır.
Cumhuriyet tarihimizin ilk yıllarının rahmetli Prof. Bülent Tanör 1919-1923 yılları arasını KURTULUŞ, 1923-1933 yılları arasını KURULUŞ olarak tanımlamıştı.
Biz bunu:
1919-1923, 1923-1938, 1938-1950 , 1950-1960, 1960-1980,1980-2002
2002- ve bugün olarak evrelere ayırabiliriz.
Bu evreleri geniş geniş anlatmak açılış konuşmasını aşar. Ancak şunu belirtmeliyinki 2002 üç kasım seçimlerinden sonra çok farklı bir evreye girilmiş, Cumhuriyetimiz hem içten, hem dıştan kıskaca alınmış, alışık olmadığımız baskılar yöntemler uygulanmaya başlanmıştır.
Cumhuriyetimiz TAM BAGIMSIZLIK üzerine kurulan Ulusal, Üniter, Laik bir hukuk devletidir. Bu kavramlardan istenen ve verilen ödünler ulusumuzu ve onurumuzu derinden yaralamıştır.
Herkes ne oluyor, ne oluyoruz endişesi içinde iken piyasaya bir kitap sürüldü:
" ŞU ÇILGIN TÜRKLER " Hakikaten bu Türkler çok çılgın.

Kitap 1. baskı,5. baskı, 40. baskı, 100. baskı 150-200-250-300 derken 369. baskıyı yaptı. Türk ve dünya tarihinde görülmemişti bu durum.
Nefesimizi tutarak okuduk.
Gözümüz göğsümüz dolarak okuduk. Okuduk, okuduk, okuduk ve bu ruh el-ele, gönül gönüle bütün ülkeyi kapladı. Cumhuriyet mitinglerinin, dünya tarihinde görülmemiş güzellikte mitinglerin alt yapısını hazırladı.
İşte biz böyleyiz. Osmanlının 100 yıllar süren çöküşünün verdiği ezikliği sayın Özakman'ın DİRİLİŞ eserinde belirttiği gibi nasıl destana dönüştürmüş isek, Lozan' ın rövanşını almak isteyip bizi gene Sevr' e zorlayanlara karşı hem
"ŞU ÇILGIN TÜRKLER", hem de Cumhuriyet Mitingleri ile cevap verdik.
Saygıdeğer dostlar,
Kurtuluş Destanı öyle bir destandır ki bunu ancak Mustafa Kemal
önderlik edebilir, bunu ancak Türk Ulusu yaratabilir, ancak ....

Ve yıldızlar öyle ışıltılı , öyle ferahtılar ki Şayak kalpaklı adam
Nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden Güzel, rahat günlere inanıyordu
Ve gülen bıyıklarıyla duruyordu ki mavzerinin yanında Birdenbire beş adım sağında onu gördü.
Paşalar onun arkasındaydılar.
O, saati sordu
Paşalar "üç" dediler.
Sarışın bir kurda benziyordu.
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar, eğildi, durdu.
Bıraksalar
ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak Kocatepe' den Afyon Ovasına atlayacaktı.
Saat 03.30
Dizeleri ile Nazım şiire dökebilir,
bunu ancak sayın Turgut Özakman ölümsüzleştirebilirdi.

Hiç yorum yok:


ATATÜRK İLKELERİ

CUMHURİYETÇİLİK
Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilâtıdır ki, onun adı Cumhuriyet'tir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir_(1925)

MİLLİYETÇİLİK
Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur_(1923)

HALKÇILIK
Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya, hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir_(1921)

LÂİKLİK
Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz_(1926)

DEVLETÇİLİK
Devletçiliğin bizce anlamı şudur: Kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsî faaliyetlerini esas tutmak; fakat büyük bir milletin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak_(1936)

DEVRİMCİLİK
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların, (devrimlerin) gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görüşleriyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır_(1925)

M.KEMÂL ATATÜRK