...... Özgürlük ve Bağımsızlık Benim Karakterimdir. "M.Kemal Atatürk" ......

19 Ekim 2008 Pazar

Ord.Prof.Dr.H.VELDET VELİDEDEOĞLU'nun 16.ÖLÜM YILDÖNÜMÜ


Onursal Başkanımız Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nu
aramızdan ayrılışının 16. yılında saygıyla ve minnetle anıyoruz.

88 yıllık yaşamını Atatürk’ün başlattığı aydınlanma devriminin tamamlanmasına adayan gerçek Atatürkçü Velidedeoğlu, başta Türk Medeni Hukuku, Hayat, Hukuk ve Cemiyet, Bir Lise Öğrencisinin “Milli Mücadele” Anıları, Türkiye’de Üç Devir, Sağsız Solsuz Demokrasi, Devirden Devire, Türk Yurttaşlar Yasası, Terim ve Sözlükler Kılavuzu, Söylev’in (Nutuk) günümüz dilinde yeniden basımı, Milli Mücadele Anıları, Çağdaş Düşünce olmak üzere birçok eser yazmıştır.

1961 Anayasasını hazırlayan komisyon üyesi, 1961 Kurucu Meclisin katiplerindendir. Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde Araştırma ve Röportajları yayınlanmıştır. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Onursal Başkanıdır.

Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

ADD GENEL MERKEZİ

Hiç yorum yok:


ATATÜRK İLKELERİ

CUMHURİYETÇİLİK
Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilâtıdır ki, onun adı Cumhuriyet'tir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir_(1925)

MİLLİYETÇİLİK
Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur_(1923)

HALKÇILIK
Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya, hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir_(1921)

LÂİKLİK
Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz_(1926)

DEVLETÇİLİK
Devletçiliğin bizce anlamı şudur: Kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsî faaliyetlerini esas tutmak; fakat büyük bir milletin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak_(1936)

DEVRİMCİLİK
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların, (devrimlerin) gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görüşleriyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır_(1925)

M.KEMÂL ATATÜRK