...... Özgürlük ve Bağımsızlık Benim Karakterimdir. "M.Kemal Atatürk" ......

30 Ağustos 2010 Pazartesi

30 AĞUSTOS BÜYÜK UTKU VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Tarihimizin en kıvanç verici, en onurlandırıcı savaşı 26 Ağustos sabaha karşı açılan topçu ateşi ile başlamış ve 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanmıştır.
Bozguna uğrayan düşman bir koldan İzmir’e, bir koldan da Bursa üzerinden Çanakkale önlerine sürülmüş, 9 Eylül’de İzmir’in kurtuluşu ile 16 Mayıs 1919’da başlayan işgal, arkada kan ve gözyaşı bırakarak, 11 Ekim 1922 Mudanya mütarekesi ile sona ermiştir.
Bu savaş bir “Dahi”nin önderliğinde Türk Milleti’nin emperyalizme karşı verdiği ve başarıya ulaştığı bir savaştır.
Her ulus tarihinin hezimetleri ile üzülüp başarıları ile övünür. Ne acıdır ki bizde bazılarınca tersi uygulanmakta, Osmanlı’nın hezimetleri ile övünülüp, Milli Kuvvetlerin başarıları ile üzünülmektedir.
Bir adam hangi maksatla çıkarılıyorsa bir tv kanalına çıkıyor ve Kurtuluş Savaşı’nın basit bir Türk-Yunan çatışması olduğunu öne sürüyor.
Be adam sormazlarmı, neden Mudanya Mütarekesi’nde neden Lozan Konferansı’nda karşımızda o günün en büyük emperyalist güçleri İngiltere, Fransa, İtalya vardı? Böyle iddia ile nereye varmak istiyorsun?
Kurtuluş Savaşı başladığında hepimizin bildiği gibi iki Ali Kemal vardı. Biri gazeteciydi biri adalet bakanı. Gazeteci olanı yazılarında Milli Kuvvetleri devamlı olarak karalıyor, aşağılıyordu. Diğeri ise ülkesi işgal edilmiş bir devletin adalet bakanı olarak kurtuluşu destekleyeceğine “inşallah Yunan kuvvetleri kazanır” diye dua ediyordu. Şaşmamak elde değil.
30 Ağustos Zaferi ile bağımsızlığın, Lozan’ın ve 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in önü açıldı. Bu savaş kazanılmasa bu gün Orta Anadolu’da küçücük geri kalmış bir topluluk olacaktık. Beklide İngiliz Başbakanı’nın isteği doğrultusunda geldiğimiz yerlere sürüklenecektik.
Cumhuriyet bir AYDINLANMA TASARIMIDIR. Cumhuriyet bir ÇAĞDAŞLASMA MODELİDİR. Cumhuriyetin yetiştirdiği dünya çapında hukukçularımız dünya çapında tıp adamlarımız, dünya çapında mimar, mühendis, sanatçılarımız var.
Ama ne acıdır ki, bu çağdaş Cumhuriyet’te nasıl bir öğreti ile yetiştikleri belli olmayan, ayrık otu gibi yetişmiş yüzlerce, binlerce Ali Kemal’ler var. Neye, kime hizmet ederler, nereden beslenirler, anlamak mümkün değil.
İnsanlık tarihi bazen evrim, bazen devrim tarihidir. Zaman zaman duraklama olsada hiçbir zaman geriye dönüş mümkün değildir.
Kurtuluş Savaşı’nın komutanı, Cumhuriyetin büyük devlet adamı Atatürk’ün açtığı ışıklı yolu kimse karartamayacak, bu ülke “iki kadın memesini vatana tercih ederim” diyenlerin, bağımsızlığımızı ayaklar altına alıp, ULUSAL ÜNİTER yapımızı bozmaya kalkanların, yer altı, yer üstü kaynaklarımızı peşkeş çekenlerin “siyasi emellerini müstevlilerin siyasi emelleri ile birleştiren” lerin at oynattığı süreci “…. gene milletimizin azim ve iradesi” ile sona erdirecektir.
30 Ağustos Zafer Bayramınız kutlu olsun.

Melih Çınar
ADD Bandırma Şube Başkanı

Hiç yorum yok:


ATATÜRK İLKELERİ

CUMHURİYETÇİLİK
Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilâtıdır ki, onun adı Cumhuriyet'tir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir_(1925)

MİLLİYETÇİLİK
Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur_(1923)

HALKÇILIK
Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya, hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir_(1921)

LÂİKLİK
Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz_(1926)

DEVLETÇİLİK
Devletçiliğin bizce anlamı şudur: Kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsî faaliyetlerini esas tutmak; fakat büyük bir milletin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak_(1936)

DEVRİMCİLİK
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların, (devrimlerin) gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görüşleriyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır_(1925)

M.KEMÂL ATATÜRK