...... Özgürlük ve Bağımsızlık Benim Karakterimdir. "M.Kemal Atatürk" ......

1 Ocak 2006 Pazar

KURULUŞ,AMAÇLAR

Atatürkçü Düşünce Derneği Bandırma Şubesi 1994 yılında 44. Şube olarak açıldı.Etkin ve örnek çalışmaları ile toplumun güvenini kazanması sonucu çok kısa sürede 600-700, bugün ise 1200 üyeye ulaştı.
Batıda AYDINANMA denen süreç birçok etkenin bileşkesi olarak 200-300 yılda gerçekleşti. Sayın İlhan Selçuk’un anlatımı ile BİLİMİN DİNDEN, AKLIN İNANÇTAN özgürleşmesi olan bu sürece, ülkemizde Mustafa Kemal’in önderliğinde BİLİM ve AKIL yol göstericiliğinde çağdaşlaşma hedefi ile ulaşılmak istendi. Bu doğrultuda en kısa sürede en kökten toplumsal dönüşüm sağlandı.
Kemalist Devrim bir AYDINLANMA TASARIMI’dır. Bu tasarım nasıl gerçekleşecektir? Toplumun bir kesimi çağdaş ölçütlerde yaşarken, bir kesiminin bu süreci 100-200 yıl geriden takip etmesi karşısında ne yapılabilir sorusu çalışmalarımızın çıkış noktası oldu.Biz Atamızın “Yaşamda en gerçek yol gösterici bilimdir” sözünün yanına sanatı da katarak çalışmalarımıza başladık.
ÇALIŞMALARIMIZ:
1. Siyasal,
2. Bilimsel,
3. Sanatsal,
4. Sosyal alanlardadır.
Hedef kitle olarak örgün eğitimde öğrencileri, yaygın eğitimde geniş halk kitlelerini hedef aldık.
Örgün eğitimde:
a) Her yıl 7 ve 8. sınıflarda özel ders alamayan, özel dersaneye gidemeyen öğrencilerimize Türkçe, Matematik, Fen ve İngilizce derslerinden ücretsiz kurslar veriyoruz. Bu çalışmadan her yıl 120-150 öğrenci faydalanıyor.
b) Ortaöğrenim gençliği için şiir, kompozisyon yarışmaları ile paneller düzenliyoruz.
c) Yüksek öğrenimde okuyan öğrencilerimizden 80-100 kişiye her yıl öğrenim bursu veriyoruz.
Yaygın eğitimde:
a) Ülkemizin en yetkin bilim ve düşün adamlarının sunacağı seri konferanslar düzenliyoruz. Bunlardan birkaçı Prof.Dr.Korkut Boratav, Prof.Dr.Bülent Tanör, Prof Dr. A.Taner Kışlalı, Prof.Dr.Ünsal Yavuz, Prof.Dr.Necla Arat, Prof.Dr Emre Kongar, Prof.Dr.Erol Manisalı, Prof .Dr.Türkel Minibaş, Prof.Dr.Alpaslan Işıklı, Prof.Dr.Anıl Çeçen, Doç.Dr.Yaşar Hacısalihoğlu, Gazeteci Ali Sirmen, Ümit Zileli, Şükran Soner, E.Orgeneral Kemal Yavuz, E.Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu, sanatçı Bedri Baykam ve diğerleridir. Hepsi halkımızın Çeşitli konularda bilgilendirilmesinde çok yardımcı oluyorlar.
b) Ülkemiz kültür yozlaşması ile karşı karşıya. Halkımızın kültür seviyesinin düşmesi için adeta maksatlı bir çalışma var. Özel kanallardaki tele-vole programları, saçma ses sanatçıları, abuk diziler beğeni seviyesini devamlı geriletiyor.Biz buna karşı opera sanatçılarının sunduğu konserler düzenliyoruz. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasını üç defa misafir edip kapalı spor salonunda konser verdik. Türkü gecelerinde tenor Ömer Yılmaz, bariton Tuncer Tercan, bas Ufuk Karakoç’u misafir ettik.Senede birkaç defa devlet tiyatrosunu konuk edip en saygın sanatçılarla halkımızı buluşturuyor, her oyunda varoşlarda oturan halkımızdan 25 aileyi misafir ediyoruz. Bu insanlar hayatlarında ilk defa tiyatro görüyorlar.
c) Anayasamızda ifadesini bulan “Tasada ve kıvançta ortak olmak” ilkesinden hareketle üyelerimizin mutlu ve acılı anlarında yanında olurken, depremde barakalar yapıp yerinde monte ederek depremzedelere yardımcı oluyor, şehitlerimizin aileleri ile acılarını paylaşıyoruz.
d) Her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Balosu’nu şehir adına düzenlerken, 19 Mayısı Atamızın doğum günü olarak kutluyoruz.
e) Üç defa miting düzenledik.Birincisi Merve Kavakçı’ya karşı idi.İkincisi Bor madenlerinin özelleştirilmesine karşı yapıldı.Üçüncüsü ise Ulusal Uyanış Mitingi adı altında gerçekleşti.
f) Tekel’in özelleştirilmesine karşı 50 bin adet bildiri hazırlayıp Bandırma ile Balıkesir ve ilçelerinde dağıtarak ülkemiz üzerinde oynanan oyunları halkımıza anlatmaya çalıştık.g) Gene değiştirilmek istenen Ortadoğu haritası üzerine 10 bin adet bildiri bastırıp halka dağıtarak ülkemiz üzerinde oynanan oyunları halkımıza anlatmaya çalıştık.Şubemiz Atatürkçü çizgiden sapmalara karşı belirli günleri bahane edip Cumhuriyetin kuruluşundaki devlet yönetme anlayışı ile bu günleri karşılaştırıp yazılı ve görsel basında görüşlerimizi dile getirerek halkımıza derneğimizin düşüncelerini aktarmaktadır.
GÖREVİMİZATATÜRK DEVRİM VE İLKELERİNE SAHİP ÇIKMAKATATÜRK AYDINLANMASINI BU GÜNLERE VE YARINLARA TAŞIMAK

ATATÜRK İLKELERİ

CUMHURİYETÇİLİK
Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilâtıdır ki, onun adı Cumhuriyet'tir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir_(1925)

MİLLİYETÇİLİK
Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur_(1923)

HALKÇILIK
Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya, hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir_(1921)

LÂİKLİK
Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz_(1926)

DEVLETÇİLİK
Devletçiliğin bizce anlamı şudur: Kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsî faaliyetlerini esas tutmak; fakat büyük bir milletin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak_(1936)

DEVRİMCİLİK
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların, (devrimlerin) gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görüşleriyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır_(1925)

M.KEMÂL ATATÜRK